fredag 1 augusti 2008

Sommar på Sida

Jag befinner mig nu på Sidas kursgård (Sida civil society center) i Härnösand tillsammans med 70 andra unga stipendiater som ska åka utomlands för olika organisationer och inte minst samfund - en salig blandning av Svenska kyrkan, SMU (missionskyrkans ungdom), PMU (pingstmissionen), ELM (evangelisk-luthersk mission) Erikshjälpen, Framtidsjorden, Läkare utan gränser m. fl.

Här pluggar jag portugisiska dagarna i ända. Vi är sex elever i klassen och vår lärarinna är brasilianska, så vi får veta en hel del om Brasilien. Det är en intensivkurs på två veckor och vi gör snabba framsteg tycker jag. Efter en vecka kan vi nu böja verb såväl i presens som i futurum, imperfekt och gerundium, en hel del annan grammatik och vi gör knappt annat än pluggar glosor.

Fast lite annat gör vi ändå: Jag har exempelvis varit på simhallen, badat utomhus, sprungit och promenerat, gått på stan (halva reapriset på Wedins skor!) och varit på kvällsmässa i domkyrkan tillsammans med fjorton andra härifrån (Vi höjde deltagarantalet med 300%).

Vi har det väldigt lyxigt här, det är typ hotell- eller konferensstandard. Maten, som vi får på Vårsta diakonigård, är jättegod. De har ett fantastiskt salladsbord men också ljuvlig sockerkaka, plommon, godis... Läsk ingår vid varje måltid om man så vill. Jag har ett eget dubbelrum med badrum, internetuppkoppling och städning en gång i veckan. Nu i helgen måste vi dock klara oss själva så Elin och jag har varit på Tempo. Jag köpte pyttipanna. Lagom till helgen har vädret slagit om från strålande sol till råkyla och regn.

Nu är det fredag kväll och vår portugisiskgrupp har precis sett "Guds stad", en film om gängkriminalitet och drogmaffior i en kåkstad i Brasilien, tyvärr baserad på en sann historia. Där finns exempelvis en scen där en pojke säger "Jag är inget barn, jag har stulit och dödat och knarkat, jag är en man!"

Det finns olika verkligheter här i världen.