söndag 26 oktober 2008

Rosa ar ocksa en vacker farg

Pa det hela taget har det varit en fantastisk upplevelse att vara har i Brasilien. Valdigt kul har jag haft och jag har lart mig mycket. Vissa saker har jag dock lart mig den harda vagen. Exempelvis att tvatta. Jag brukar inte tvatta hemma men det har hittills gatt bra att gora det bade i Harnosand och hos familjen Bellin och hos p Valdeci har i Brasilien. Min metod gar ut pa att tvatta vitt i en maskin och allt annat i en maskin. (Redan det tycker jag ar lite radikalt, for mamma brukar sortera sa noga med varenda farg separat, men det kanns krangligt nar det bara ar mina klader) Igar var maskinen redan igang men pastora Sheila lovade att lagga i kladerna senare. Jag hade alltsa sorterat sa att jag hade en pase med vitt och en med fargade klader. Det brukar ga bra att blanda, sa jag, och syftade pa att blanda de fargade kladerna med varandra. Att man tvattar vitt for sig tyckte jag var sjalvklart. Tyvarr blev det ett litet missforstand och ni kan ju rakna ut vad som hande. P. Sheila brukar tydligen blanda in det vita ocksa, for hon vet vilka klader som fargar av sig. I detta fall var det antagligen bland annat min illroda sjal som var boven. Handtvattas separat star det i tvattradet. Synd att jag inte laste det. Nu ar nastan alla mina tidigare vita klader bebisrosa. Det var nog min hittills tyngsta stund har i Brasilien nar jag insag det. (Moljligen undantaget diverse katastrofer vid Iguazuresan, men dem forsoker jag fortranga.) Det ar inte roligt och det hjalper inte att tanka i stil med...
  • Vad kul att fa anledning att kopa lite nya klader.
  • Jag har rad att kopa nya klader.
  • Jag har fatt sa mycket gratis har i Brasilien, billigt leverne, presenter, upplevelser.
  • att de fattiga familjerna i favelan inte har rad att kopa nya klader
  • Jag har fatt en ny udda stil.
  • att man inte ska fasta sig vid materiella saker, visdomsord i stil med "Samla inte dina skatter pa jorden dar mal och mask forstor..."
  • Jag har i alla fall inte blivit ranad.
  • som sexariga Juliana sa: Rosa ar ocksa en vacker farg.
Pastor Claus sa att en olycka kommer sallan ensam. Dagens handelse i Lajeado ar namligen att den arliga oversvamningen ar har. I formiddags hjalptes vi at att utrymma hela kallarvaningen i forsamlingshemmet. Den kommer att bli vattenfylld fran golv till tak, liksom skolans gymnastiksal och en del hem brukar bli. Da, pa formiddagen, sag jag inget vatten men nu har det redan bildats sma sjoar inne i stan. Det har regnat en hel del och ny ar det dels floden och dels de underjordiska kanalerna som ar oversvammade och lacker. Vattnet stiger med en halvmeter i timmen.

En kvall i rosa
Igar kvall latsades jag vara tolv ar igen, nar jag var barnledare pa pyamasparty i prastgarden. Det var barn-/ungdomsgruppen med ett par ledare i 20-arsaldern forutom mig som hade overnattning. Flickor och pojkar hade separata fester. Det var kul haromsondagen nar de unga ledarna visade de fardiga inbjudningskorten for pastor Eric och fragade om det var okej att flickorna sov hos honom och att alla at lunch dar sedan pa sondagen - och att han passade pojkarna i forsamlingshemmet.

Flickorna holl verkligen igang med morkerkurragomma o s v och klockan tva satte de pa en film. Den enda smolken i bagaren var att jag hade lovat spela flojt i kyrkan pa sondagsmorgonen klockan nio.

Bilder fran Iguazufallen och fagelparken

Forsta dagen osregnade det men nasta dag var det fint vader. Vattenfallen var jattevackra uppifran och helt obeskrivligt maktiga nerifran, nar vi stod pa en bro i floden och blev genomblota igen av allt stank.




Pa tal om att bli tolv ar igen sa kom jag till att tanka pa en barnvisa vi sjong med juniorkoren.
Den fina latta fjarilen flog ut fran Herrens hand
med stank av guld pa vingarna och purpurroda band
och alla varldens konungar i alla varldens slott
kan inte skapa fjarilar, det kan var Herre blott
det kan var Herre blott

PS. Mamma har lost gatan med psalmversen: Det var nr 298, Gud ditt folk ar vandringsfolket. Nu har jag en ny: Hela jorden ar full av din harlighet, hela jorden ar full av din harlighet, hela jorden ar full av din harlighet - lovad vare Gud! DS