söndag 5 oktober 2008

Miljö med mera

Jag är just hemkommen fran en kurs som handlade om miljö. Det var en ¨baskurs i teologi¨ i stiftshuset i en näraliggande stad för alla möjliga personer, inriktad främst mot sadana som inte redan hade nagon konkret uppgift i kyrkan, bade ungdomar (den yngsta 14 - konfirmationen här är vid 12) och vuxna tillsammans. Tolv träffar ingick, under tva ar. Det verkade vara en bra idé. Kul att i vissa fall barn och föräldrar gick kursen ihop. De har olika tema varje gang inom de tre omradena Bibeln, historia och systematisk teologi (tillämpning). Det sista var det den här gangen. Pa fredagkvällen pratade en f d katolik, numera luthersk präst, om varför han konverterat. Idag handlade det som sagt om miljö och en agronom pratade om ett par miljörörelsers arbete med ekologisk odling.

Pa lunchen erbjöd sig en av deltagarna att visa mig skofabriken där hon arbetar. Produktionen var inte igang idag men hon visade allting. Väldigt intressant att se hur det gick till fran läder till färdig sko. Hon var 33 ar och hade tva barn, varav äldsta dottern var 15 och ocksa deltog i kursen. Mamman verkade väldigt stolt över sitt arbete där hon varit i 18 ar (sedan hon själv var femton) och nu var chef över 48 andra pa sin avdelning.

Under veckan har jag gjort lite nytta genom att halla föredrag om Sverige för fyra konfirmandgrupper (tva at gangen) och tva OASE-grupper. OASE är föreningen för evangeliska (äldre) kvinnor. Vid den ena OASE-gruppen fick jag en fin rosenbukett som tack och jag lyckades ocksa fa igang lite funderingar kring jämställdhet. Jag hade (efter mycket besvär med att fa tag i bilder och cd-skivor) tva olika power-pointpresentationer förberedda, men det blev i alla fall spontant och varje gang sökte jag efter samma ord. Som avslutning hade vi allsang med svenska versionen av afrikanska¨Vi ska vandra i Guds kärleks ljus¨, som ocksa finns pa portugisiska.

En annan dag ska jag (kanske) skriva nagot djupare kring miljöfragor. Har en hel anteckningsbok full med referat fran seminariet i Porto Alegre. Men redan nu vill jag uppmuntra er att skriva under Klimatuppropet som drivs av Svenska kyrkan, Naturskyddsföreningen och FN-förbundet. Även Sveriges kristna rad har ställt sig bakom det och uppmanar alla medlemmar i alla medlemskyrkorna att skriva pa. Det är bara att sätta igang med andra ord. Tanken är att Sveriges regering ska börja jobba mer intensivt med att hejda klimatförändringarna, samt att vi ska stödja andra (fattigare) länder där folk drabbas av dess konsekvenser.