torsdag 23 juli 2009

Frivillig fascination

Apropå mitt föregående inlägg....

Det är väldigt svårt att göra ingenting - ibland lätt, men svårt att låta tiden gå utan dåligt samvete. Nu har jag klarat av det mesta på den långa lista som jag gjorde häromdagen direkt när vi kom hem från New York. Ska bara sy en gardin också, vilket är kul. Nu tittade jag precis på litteraturlistan till Sydafrika-studiecirkeln. Vad motigt det känns med sju obligatoriska titlar, förutom fyra frivilliga och några fackskrifter. "Listan får gärna fyllas på om du hittar något intressant". Tack, så snällt!

Annars tycker jag om att läsa. I sommar har jag bl. a. läst Kejsarn av Portugallien och Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf och Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Jag tänker inte skriva någon recension av dem. Det är så skönt att bara läsa för nöjes skull, att tänka, känna, undra, förundras, förvirras och fascineras utan att behöva samla ihop tankarna och redovisa dem. Hur som helst kan jag verkligen rekommendera alla tre. Gösta Berlings saga är inte lika lätt att sträckläsa som de andra, men den är läsvärd.

Någon sa att på semestern ska man bara läsa deckare. Jag tycker inte det är så roligt med deckare. Däremot är det roligt med sådant man läser frivilligt. Antagligen är flera av studiecirkelsböckerna också jättebra, liksom den som jag har läst sedan tidigare och nämnt här: Gud har en dröm av Desmond Tutu. Hade det inte varit för den här studiecirkeln hade jag kanske aldrig läst alla dessa andra: Gräset sjunger av Doris Lessing, Priest and partisan av Michael Worsnip, några av J.M. Coetze, Att trotsa tystnaden av André Brink, Afrika på export av Karin Gregow m.fl. Just nu känns det dock smått oöverstigligt och obligatoriet tar död på mycket av glädjen. Jag behöver faktiskt inte redovisa eller recensera något, men jag tänker åtminstone läsa. Någon som har läst någon av dem och har ett tips om var jag ska börja?

PS. New York var verkligen en spännande stad. Jag kanske lägger upp ett par bilder. DS