söndag 31 augusti 2008

Halsning fran Brasilien

Vi ar framkomna till Brasilien och till Porto Alegre dar vi ska stanna en knapp vecka. Vi deltar nu i ett seminarium; nationellt seminarium for befrielseteologi och folkbildning (popularutbildning) med tema Terra - eco sagrada. Det handlar om ekologi och jord. Har ar omkring femtio personer, mestadels katoliker, varav nagra nunnor, munkar och praster, och nagra lutheraner och de flesta arbetar i folkrorelser med sociala fragor eller ekologi. Jag ar definitivt yngst.

I morse nar jag vaknade horde jag fagelsang utanfor fonstret, brus fran badrummet samt avlagsen sang och gitarrspel - fransiscanernas morgonbon. Huset, som tillhor munkarna, ar lyhort och daligt isolerat. Har ar rakallt och jag avundas alla brasilianare som har polotrojor, jackor och helskor.

t v: Ivone Gabara
t h: Elin diskuterar med en annan föreläsare, Arno Keiser (agronom)
Vi har bland annat lyssnat pa en kvinna som heter Ivone Gabara, en mycket fascinerande person. Hon ar katolsk nunna, men synnerligen liberal och kritisk till kyrkan. Hon har doktorerat i bade filosofi och teologi och hon kallar sig befrielseteolog och ekofeminist. Har talar hon om vikten av en reformerad kristendom, och om vad naturen ar och vad Gud ar. Bland annat sager hon att Gud ar ett verb och hon kritiserar kyrkan och religionen sasom patrialkalisk. Dessutom fragar hon sig varfor monogami ar norm... Ivone Gabara ar inte pavens favoritnunna precis, utan har en gang blivit alagd tystnad och omskolning tva ar. Jag ska skriva mer om innehallet en annan dag.

Sibeli
Vi lar oss mer och mer portugisiska, men det ar langt kvar tills vi riktigt forstar en teologisk forelasning. Tack och lov har vi Sibeli som tolk. Hon var stipendiat i Svenska kyrkan i varas, och ar valdigt skarpt och bra pa engelska. Hon arbetar pa dagarna och laser till socionom pa kvallarna.

Ikvall har vi haft upptraden. Vi svenskor framforde En vanlig gronska trestammigt och med en instrumental vers - flojt. Manga andra upptradde ocksa med sang, teater och poesi. Allt var konstnarligt, en del egenskrivet och mycket handlade om ekologi, om kvinnors villkor, fororenade floder och kampen for en annan varld.

Vi vaxlar forresten alla forelasningar och diskussioner med danslekar och psalmsang. Har finns manga sanger som handlar om ekologi och om feminism, exempelvis en med refrangen eu molher! - jag ar kvinna.