lördag 2 augusti 2008

Mysteriet med pizzan

Som sagt är vi många (olika) kristna här på Sida. Idag var vi ett tiotal, PMU-gänget m. fl., som hade en lång slapp lördagsfrukost där vi avhandlade såväl kyrkosyn som livets uppkomst. Det var mycket intressanta diskussioner. Vi var överens om att Gud låg bakom, och att det var det viktigaste, men hur gick det till? Är evolutionsteorin vetenskaplig? Är bibeln vetenskaplig och finns där en eller flera skapelseberättelser egentligen? Är vetenskapen sann och strävar den ens efter sanning?

En, som jag tycker, intressant vetenskapsman, är Linné. Läs gärna om honom på Uppsala universitets skolsajt: http://www.linnaeus.uu.se/on-line. Han är Sveriges genom tiderna störste vetenskapsman och han var även kristen (prästson) och företrädde vad som kallades fysikoteologin och som handlade om hur fantastisk naturen är och att dess komplexibilitet och hur allt passar ihop (som i ett ekosystem) i sig är ett bevis (det teleologiska gudsbeviset) på en Skapare, på Gud. Genom naturstudier skulle man även lära sig mer om Gud. Fysikoteologin var en föregångare till, och den linneanska traditionen i England en grogrund för, Darwins evolutionsteori, där Linnés uttryck om naturens ekonomi och allas krig mot alla översattes till ekologi och naturligt urval och gavs en vetenskaplig grund. Linné försökte med flera fantastiska teorier få ihop hur Bibelns skapelseberättelser kunde underbyggas vetenskapligt, men tvivlade dock på att jordens bibliska åldersbestämning var rätt. Charles Darwin resonerade mycket om Guds eventuella existens och kom till slutsatsen: "Jag kan inte låtsas kasta det minsta ljus över sådana dunkla problem. Mysteriet med alltings början och slut är olöslig för oss och jag för min del måste nöja mig med att förbli agnostiker." (Enligt en teori, som ett par här på Sida hävdade, blev Darwin på sin dödsbädd kristen och tog tillbaka hela sin evolutionsteori, men Wikipedia hävdar att denna teori som tydligen kallas "Lady Hope Story" är falsk.)

Visst går det för en modern människa att tro på skapelseberättelserna i Bibeln. För det fanns minst två - vitt skilda - strategier representerade här på Sida idag. Några ytterligare ståndpunkter - att helt förneka bibeln eller att helt förneka vetenskapen - fanns inte representerade i diskussionen.

Den ena strategin är att man tror att vetenskapsmännen gör sitt bästa och antagligen har hittat åtminstone något som liknar sanningen i evolutionsteorin.... men att det för den skull kan vara Gud som ligger bakom det hela. Jag förstår logiken i evolutionsteorin och förnekar den inte. Jag vet att naturvetenskap bygger på utbytbara teorier, men antar att denna är relativt väl underbyggd. Det enda problematiska för mig är möjligen det faktum att evolutionen bygger på djungelns lag, vilket kanske kan vara svårt att få ihop med kristendomen. Däremot slipper den som väljer denna strategi, att handskas med det intryck som många - men tydligen inte alla - har av att det finns flera delvis motstridiga skapelseberättelser i bibeln.

Den andra strategin är att misstro evolutionsteorin, kanske inte bara på grund av bibeln utan även för att man anser att den rent vetenskapligt inte är tillräckligt väl underbyggd och man kan då istället fokusera på hur pass väl naturvetenskapligt och historiskt underbyggd de bibliska skapelseberättelserna och syndafloden enligt vissa är. En SMU-are här sa envist att om man slänger in bröd och ost och skinka i ugnen, så inte blir det en pizza, inte ens om man väntar tiotusentals år. Argumentet om tid kan inte täcka bristerna i evolutionsteorin, menade likaså en annan (pingstvän). Å andra sidan är det väl mer troligt att det gick till så än att det inte var något alls i ugnen från början och sedan blev det en pizza, kan jag tycka.

Fast det - att det först finns ingenting alls och sedan en pizza- påminner ju faktiskt om hur det enligt såväl big bang-teorin som Bibeln gick till från allra första början - att det inte fanns någonting och sedan (samtidigt?) plötsligt fanns det någonting. Bibeln förklarar detta med att Gud skapade någonting: "I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom, djupet täcktes av mörker, och en gudsvind svepte fram över vattnet. Gud sade: 'Ljus, bli till!' och ljuset blev till..."

Strävar vetenskapsmän alltid efter sanning eller finner de, som någon här menade, det de är inställda på att söka efter? Motsvarande fråga kan man ställa om teologer - och om oss alla. Ett sätt att söka sanningen är väl att lyssna på olika argument. Jag tyckte att vi hade ett givande samtal.

"Sanningen ska göra er fria."


PS. Pizzan kostar från 35 kronor här i stan, så det blir nog minst en sådan innan månaden är över. DS