lördag 13 juni 2009

Konsten att tänka själv

Jag vill här dela med mig av några tankar från Jespers blogg, kring Existens-programmet om barn och religion. (Hoppas det går bra, Jesper).

JESPERS INLÄGG:
Existens
Jag fortsätter tankarna kring “Humanisterna” och “GudFinnsNogInte”… Jag såg Existens igår och det handlade om huruvida det ska vara tillåtet eller är okej för föräldrar att föra vidare sin tro och religion till sina barn. Ett riktigt stolpskott från “Unga Humanisterna” var där och gjorde bort sig. Jag blev så upprörd att jag fick andas långsamt och länge… Se avsnittet på SVT-Play och se vad som sägs. Måste dock säga att programmet som helhet var balanserat vilket var skönt.
Rent generellt tänker jag så här… Det är inte religionen som eventuellt förstör ett barn och skapar ångest hos barnen. Det ligger helt och hållet på föräldrarna och föräldrar kan förstöra sina barn för livet oavsett om de är troende eller inte. Jag är mot alla fanatiska tolkningar av både religion och annat. Humanisterna gör samma fel själva som de anklagar religionen och religiösa ledare för.

AMANDAS KOMMENTAR:
on 13 juni 2009
Programmet byggde på ett antal teser:
1. Barnkonventionen ska tolkas så att “barns rätt till en egen religion” betyder “barns rätt att uppfostras helt ateistiskt”.Är detta en självklar tolkning? Är detta objektivt?Ska vi prata om objektivitet, så finns det ju värderingar bakom barnkonventionen också. Varför inte strunta i dem också och i alla auktoriteter och påbud när vi ändå är igång? Föräldrar har uppfostrat sina barn religiöst under hela mänsklighetens historia. Jorden snurrar fortfarande.
2. Religiösa barn/barn till religiösa föräldrar lider av skam- och skuldkänslor
Vilka belägg lades fram för detta i programmet? (S.k. Humanister brukar ju vilja utgå från vedertagna fakta, eller?) Barn i extrema sekter kan jag tänka mig, men generellt?Jag skulle tro att alla människor ibland känner skam och skuld, ibland i onödan och ibland för att det faktiskt finns anledning. Som jag ser det tar kristendomen dessa frågor på allvar och hanterar dem på ett ärligt och befriande sätt.
3. Barn och unga väljer kyrkan bara för att det inte finns ett kommunalt dagis eller fritids.Visst, det stämmer nog ibland, men inte alltid. Jag tycker det är att nedvärdera barnen. Ska vi avskaffa föreningsfriheten också och bara tillåta statliga instutitioner med godkända läs ateistiska värderingar? Oj, vilken tankefrihet.
4. Barn kan inte tänka självaNähä? Varför inte låta en religionspedagog eller -psykolog uttala sig? Om de nu inte kan tänka själva så kan vi ju skippa barnkonventionens artiklar om att de ska ha rätt till en tro och till egna åsikter. Något känns ologiskt.
5. Man blir kristen för gemenskapens skull.Hm. La ni märke till att kristet uppfostrade Mirjam i programmet sa att det var ensamt att vara kristen i byn, inte att det skulle vara ensamt att vara ateist? Visst kan det finnas en underbar gemenskap i kyrkan, men det kan också finnas en minst sagt oförstående attityd i omgivningen. Var ligger då felet?

Mina föräldrar är kristna (och kritiskt tänkande akademiker) och jag var kristen som barn. Jag tvivlade allvarligt på detta i 8-årsåldern och framåt. Senast då kunde jag alltså tänka själv. Jag hade glädje av att vara kristen som barn (för barndomen är inte bara en nollställd period i väntan på att bli 15 eller 18) och nu av att ha en lång process bakom mig (ja, naturligtvis framför mig också, men ni förstår nog vad jag menar). Jag skulle inte vara kristen nu om jag inte hade egna övertygelser och erfarenheter att bygga det på. Tro det eller ej, men jag kan tänka själv och jag har inte ångest.

Jag tror, som också antyddes i programmet, att media, reklam, och en ibland onyanserad samhällsdebatt är ett större hot mot tankefriheten hos barn och vuxna. Vad som är anledningen till ångest vågar jag inte gissa, men om man ser sig omkring finns det många anledningar att gråta och att ta skuld på allvar istället för att fly verkligheten eller låtsas att allt är bra. Vad jag märkte var inte ångesten större i religiösa Brasilien, tvärtom. Jag hoppas att tv-tittarna kan tänka själva och inte sväljer allt med hull och hår.

Tack för mig.

PS. På den här bloggen är det fullt tillåtet att tänka själv, så var så goda att presentera olika tankar och åsikter. DS