torsdag 4 september 2008

Fran det ena till det andra

Jag har inte kunnat komma at bloggen pa nagra dagar. Det finns mycket att berätta, men jag skulle nu vilja börja med att skriva nagot om den brasilianska maten. Vi blev verkligen positivt överraskade, eftersom vi trodde att det skulle vara ris och bönor mest hela tiden. Den karakteristiska böngrytan feijão finns alltid med, men vi har för det mesta ätit nagon typ av buffé. Bland annat har vi flera ganger varit pa en lunchrestaurang där man för 9 reais, motsvarande 36 kronor, far fri tillgang till exotiska frukter, sallader, grönsaker, ris, pasta, potatissallad, kött och fisk av olika slag, kyckling, omelett och goda bananpiroger m m. samt en tallrik fran det dignande efterrättsbordet.

1: En rolig figur pa konstmuseet
2: Exempel pa brasiliansk mat
Igar var vi pa avskedsmiddag pa en charruscheria, en speciell typ av grillrestaurang. Där at vi buffe och till det kom personalen med olika sorters grillat kött: far, fläsk, nöt, hönshjärta, korv etc. Dessutom var det en show med musik och dans, typisk fran bygden: region Rio Grande do Sul. Vi tyckte att det var som en blandning mellan Österrike och Vilda Västern. Showen var ganska masuchistisk, och tydligen är det brasilianska samhället ocksa sadant fortfarande. (Det finns en film fran upptradandet pa Elins blogg!)

Apropa jamstalldhet och välfärd kommer jag aldrig att glomma Lasis (var guides) uttryck när jag - pa portugisiska! - berättade om den svenska föräldraförsäkringen. Que coisa boa! - Vad bra! I Brasilien far mammorna stanna hemma fyra manader, papporna sex dagar.

Vi har haft en fantastiskt bra introduktionsvecka. Edson, som har hand om oss, älskar vi verkligen. Han är katekumen (d v s ung. församlingspedagog) och arbetar pa kyrkokansliet pa avdelningen för kristen utbildning. Han är musiker ocksa, har varit redaktör för psalmboken, skrivit sanger till den och till en cd som vi fick igar: Frön till frihet. Efter seinariet har vi haft lektioner onm brasiliens kultur och om kyrkans historia, besökt den teologiska högskolan där vi även handlade i bokhandeln (bl a psalmböcker och en barnbok av Edson naturligtvis)
och besökte avdelningen för mission - eller snarare diakoni - bland indianer, ett arbete som Svenska kyrkan stödjer, samt varit pa konstmuseum och pa kulturhuset i Porto Alegre, besökt ett daghem och ett fritidshem som kyrkan driver - med statliga bidrag - i favelan m m. Helena ska troligen arbeta med barnen där.

Nu ska vi spridas ut och jag kommer verkligen att sakna Edson, Sibeli, Helena, Jenny och Elin. Vi har haft väldigt kul ihop.

Nu sitter jag i prästgarden hos pastor Eric med familj i Lajeadro, kom nyss med bussen hit där jag ska vara drygt tva manader. Snart ska jag vidare till värdfamiljen. Fortsättning följer.