fredag 10 april 2009

Långfredag

I radio ringde det in en kvinna och talade om att hennes son hade begått självmord. "Det kan man väl få säga nu när det är långfredag" sa hon. Han var läkare och hade skrivit ut överdoser åt sig själv, vilket hon tyckte borde förbjudas. Hur hanterar du det? "Jag jobbar, dygnet runt jobbar jag."

På gymnasiet hade vi pratat om teodicéproblemet (hur en god och allsmäktig Gud kan tillåta ondska) på en religionslektion. Efteråt var det en klasskamrat som frågade mig om jag visste ifall Jesus hade gett något svar på teodicéproblemet. Nej, sa jag, jag vet inte, jag vet bara att Jesus själv frågade på korset "Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?".

Likaså på gymnasiet skrev jag en hemtenta om den kristna försoningstanken. "Påsk förstår man inte, den firar man. Bön förstår man inte, den lever man i. Det är för mig att tro, att förtrösta på Gud."

Utan att egentligen associera till radioprogrammet berördes jag, vid kvällens konsert med Jesu sju ord på korset, av hur Jesus ber Johannes ta hand om hans mor. Överger han henne eller ej?