tisdag 7 oktober 2008

Hemsida och diakoni

Jag trodde inte att församlingen hade en hemsida, men det fick jag veta idag att den har. Det hade aldrig hänt i Svenska kyrkan att man hade väntat en manad med att visa hemsidan, som väl allting kretsar kring? Kolla alltsa gärna pa Lajeado evangeliska församlings hemsida. Texten är tyvärr pa portugisiska, men klicka runt lite sa hittar ni bilder. Jag kommer att dyka upp sa smaningom. Liten ordlista:
Encontros do casais = hemgrupper (en nystartad verksamhet med bibelstudiegrupper i olika stadsdelar), träffas en gang per manad
centro communitario = församlingshemmet
culto infantil = barngudstjänst/söndagsskola
encontros familias = hemgrupper där barnen ocksa är med
ensino confirmatorio = konfirmationsundervisning (obligatoriskt, tva ar för 11-12-aringar)
juventude = ungdom
música = musik, bestar av keybord, gitarr, sangsolister och körer.
mordomia cristã = kristet förvaltarskap, en grupp som studerar bibeln och informerar om interna och externa kollektändamal
OASE - ordem auxiliadora de Senhoras evangelicas de Lajeado = Evangeliska kvinnors hjälporden i Lajeado, lokalavdelning av kyrkans stora kvinnorörelse, paminner lite om syförening fast man syr mindre och leker mer
obreiro e obreira = praktiska samlingsord för vigda män resp. kvinnor, kan i IECLB vara pastorer, diakoner, katekumener och missionärer, fast i Lajeado finns bara pastorer
presbiterio = kyrkorad
notícias = nyheter. Klicka pa pilen vid 16/9 sa ser ni stiftsbarndagen.
secretaria = kansli
terceira idade =tredje aldern (äldre eller rentav gamla människor). Pa programmet finns enligt hemsidan bland annat överraskningsutflykter och hemlig kompis.
visitação hospitalar = sjukhusbesöksgrupp

Utöver detta finns bland annat ett tiotal cellgrupper som träffas varje vecka, minst fyra gudstjänster (tva platser, morgon resp. kväll, ca 200 deltagare totalt) varje söndag, alfakurs inklusive aktiviteter för medföljande barn. Här finns 3000 medlemmar.

Jag papekade för pastor Valdeci att inom de fyra omraden som Svenska kyrkan ska arbeta med - gudstjänst, undervisning, mission och diakoni - sa är Lajeado församling väldigt bra pa de tre första men sämre pa diakoni. Han tyckte att de borde bli bättre och undrade vad vi hade för lokal diakoni i Sverige. Sa diskuterade vi befrielseteologi, som han varit lite skeptisk till innan för att det nästan bara handlade om socialt arbete, men nu hade det blivit lite mer andlighet ocksa och han gillade den. P. Valdeci pastod dock att befrielseteologin nu haller pa att försvagas i hela Latinamerika till förman för pingströrelsen som, som han sa, uppmanar folk att bara vänta pa att Jesus ska göra nagot.

Apropa skillnaden mellan andlighet och samhällsansvar - om det nu alls behöver vara en motsättning, det tycker jag inte - var det en märklig känsla igar när vi hade gudstjänst mitt under sammanräkningen av rösterna i kommunalvalet. När biltutorna och fyrverkerierna väsnades som värst gjorde pastor Valdeci en diskret paus i predikan och bläddrade i Bibeln. Naturligtvis maste han redogöra för hela Filipperbrevet när nu den ena texten var där.

I alla fall vet jag att kyrkfolket bryr sig om politiken och röstar. Förresten är det röstplikt. Vinnaren i valet, en högerkvinna, hade bara 300 rösters marginal trots att det var 50 000 väljare. Nu är det slut pa flaggviftningen, tevereklamen, dörrknackningarna, flygbladen och bilradiorna.

Inga kommentarer: